Home > Kunst > The Crypt of Civilization
Kunst
The Crypt of Civilization

In Café 16CC is meer te zien dan kwaliteitsfilms. Een wisselende tentoonstelling gaat namelijk de muren van 16CC sieren. Verspreid over twee verdiepingen hangt er kunst in verschillende vormen en formaten. Kunst die straks ook aan jouw muur kan hangen. Sterker nog: de kleinere werken die op de 1ste verdieping te zien zijn, kun je tegelijkertijd met je biertje afrekenen en meenemen! Expo #1: The Crypt of Civilization.

Leonie Linotte (27) studeerde afgelopen zomer af aan de Gerrit Rietveld Academie. Met haar werk stelt ze opmerkelijke onderwerpen ter discussie. Onderwerpen die door de verloop van tijd hun oorspronkelijke context hebben verloren en zijn geëvolueerd in iets anders. Haar afstudeerwerk bestond uit een fotoproject over tijdcapsules, die voorwerpen uit een bepaalde tijd bevatten. Het zou de toekomstige historici, archeologen en antropologen kunnen helpen een beeld te vormen over de maatschappij van toen.

Er is één specifieke tijdcapsule waar fotografe Leonie Linotte zich in verdiept heeft, namelijk The Crypt of Civilization: de eerste tijdcapsule waarbij men een compleet beeld van de wereld wilde creëren. De capsule (die bewaard wordt door de universiteit van Atlanta in Georgia) is verzegeld in 1940 en zou pas in 8113 weer geopend moeten worden. De lijst met inhoud van deze tijdcapsule heeft Leonie in het Engels op alfabetische volgorde gezet. Vervolgens heeft ze alles per letter bij elkaar gebracht en gefotografeerd. De voorwerpen zijn gefotografeerd op een witte achtergrond, waardoor elke context van de mens achterwege blijft. Op deze manier stelt ze ter discussie of de losse voorwerpen daadwerkelijk kunnen vertellen over de hele wereld. Alhoewel de objecten per foto inhoudelijks niks met elkaar gemeen hebben, beïnvloeden ze toch elkaars betekenis en vertelt elke foto zijn eigen verhaal. Elke foto representeert dus een letter van het alfabet, de gehele serie de index van de wereld.

De complete serie van ‘The Crypt of Civilization’ is te zien t/m 31 december. Kijk voor meer informatie over de fotograaf op www.leonielinotte.com

2011-10-27
Expo 1: The Crypt of Civilization
Filmagenda